Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
MAREK SZELAG Michal W GRZEGORZ MALINOWSKI radoslaw borkowski IzolacjaFAGBREV (10554 niezalogowanych)
124 Posty

(Janin)
Stały Bywalec
Dla waszej info tlumoki:
-nie widze sensu wspolczucia idiotom ktorzy pracuja za marne grosze odbierajac tym samym prace innym
-rynek pracy w tej branzy zaczyna przybierac tendencje "lepszy ten kto tanszy.." .pokaz pierdolcu jeden z drugim ze jestes lepszy ode mnie w tym co robisz ,a nie tanszy !!
-epitety konfident,ubek,itd nie robia na mnie wrazenia..sensowne kontrargumenty owszem, a takich na razie nie widze..(litosc? ze ktos bieduje?..piszac to rowniez nie masz wyobrazni..najwyrazniej zaliczasz sie do pozbawionych mozgu i wyobrazni choloty przeciwko ktorej walcze..
-w dupie mam inne nacje..

Odnosnie "okienka".. idz i przekonaj sie sam jesli jestes ciekawy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
Tomasz Kacperski
(Niezniszczalny)
Początkujący
Janin napisał:
Dla waszej info tlumoki:
-nie widze sensu wspolczucia idiotom ktorzy pracuja za marne grosze odbierajac tym samym prace innym
-rynek pracy w tej branzy zaczyna przybierac tendencje "lepszy ten kto tanszy.." .pokaz pierdolcu jeden z drugim ze jestes lepszy ode mnie w tym co robisz ,a nie tanszy !!
-epitety konfident,ubek,itd nie robia na mnie wrazenia..sensowne kontrargumenty owszem, a takich na razie nie widze..(litosc? ze ktos bieduje?..piszac to rowniez nie masz wyobrazni..najwyrazniej zaliczasz sie do pozbawionych mozgu i wyobrazni choloty przeciwko ktorej walcze..

Nie masz pojecia o czym piszesz albo tak jak napialem wczesniej sam jebiesz na czarno. Jakbys mial firme nie kompromitowalbys sie takimi glupotomi. Po pierwsze skad wiesz za ile kto pracuje? Po drugie jaka kurwa prace zabieraja niby ci jebiacy na lewo??? Po trzecie ludzie ktorzy biora kogos do pracy na czarno(czyt. proste prace budowlane). nigdy nie wzieliby do tego firmy. Co najwyzej jechaliby sami. Tepy jestes jak chuj. Zwykly cwel. Mnie osobiscie wkurwiaja natomiast ci co siedza na zasialkach i zyja z socjalu. a praca nawet jesli jest na czarno zawsze jest ok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
nie jest to prosty temat
i wyjątkowo dobrze pasuje do niego
punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
w kulturze tradycji i zwyczajach polskich króluje powiedzenie
prawo jest po to, aby je omijać
i maja co mają dziady
żeby nie wyzdychać z głodu jadą do dobrych panów za pracą
skandynawski dobrobyt zbudowano na zasadzie zaufania i poszanowania prawa
na litość boską
nie wieźcie już nam tej swojej Polski do nas tutaj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
marecki00 napisał:

In Certain Circles z pewnoscia bedziesz makaryno, bez wzgledu jakimi pobudkami sie kierowalas( mowie o swiatku krimi) Natomiast warto rozgraniczyc pewne sprawy:
Mam osobiscie pewna gradacje czynow zabronionych. Jezeli widze, ze ktos popelnia przestepstwo przeciwko zyciu innej osoby badz mieniu znacznej wartosci, to naturalnie reaguje. Jezeli widze, ze ktos kradnie bulke lub batonik w sklepie, to nic z tym nie robie. Moze jest glodny, moze nie ma kasy, a moze to problem ochrony sklepu - po co pozbawiac ich zajecia.
Odzielna sprawa jest tropienie i meldowanie o pracy na czarno. Sa do tego powolane odpowiednie sluzby a jak widze, niewiele z tym robia. Wystarczy zatrudnic 10 naszych rodakow, ktorzy za pieniadze sprzedadza wlasna matke i problem pracy na czarno mozna zredukowac w znacznym stopniu.
To ze ludzie pracuja na czarno wynika z wielu czynnikow, jezeli nie potrafili / nie mogli znalezc legalnej pracy to nie widze powodu by odbierac im "chleb" poniewaz kloci sie to z ogolnie przyjetymi standardami?
Moze z powodu mojej nadgorliwosci czyjas rodzina w polsce nie bedzie miala na jedzenie, edukacje, itd. Efekt motyla.
Dlatego uwazam, ze jezeli ktos nie moze spac z tego powodu, ze inni pracuja na czarno i w zwiazku z tym melduje to na guberni, to jest zwyklym konfidentem, kapusiem, kapusta, ubekiem czy jak go tam zwia.

PS Z takimi ludzmi nie wchodze-uzyje archaizmu- w konfidencje.

Na poczatku mala historia na temat relatywizmu sytuacji.
Dawno temu ogladalam film: "jasnie pan", przechodzi obok zebraka i rzuca mu 100$. Zebrak w szoku i dziekuje mu. Na to "panicz": ty nie miales nic, a teraz masz 100$ , a ja mam 100 mln. dlugu, tak ze jestem duze biedniejszy od ciebie i te 100$ w niczym mi nie pomoze.
To co piszesz jest bardzo subiektywne. Ty masz jakies tam standardy dopasowane do ciebie, ale zyjemy w spoleczenstwie, ktore musi miec okreslone normy, aby nie powstal chaos i bezprawie.
Dla ciebie jeden batonik ukradziony, to nie jest problem. Co innego wlasciciel tego sklepu, jezeli na 500 klientow kazdy zabieze 1 batonik. Co, jezeli ty jestes tym wlascicielem i kazdego dnia znika ci tych 500 batonikow wartosci, np 10 kr., czyli ok. 5000 kr. Co jezeli jest to rownowartosc calego twojego zarobku z 2-3 dni ? A masz na utrzymaniu rodzine + dlug zaciagniety na otwarcie tego sklepiku ? To juz nie jest taki drobny, jeden batonik !!! To jest juz problem, albo tragedia tego sklepikarza......
Przestepstwo jest przestepstwem, bez wzgledu na to, czy jest to napad na bank, czy nieplacenie podatkow i nieszczesciem jest kiedy kazdy sobie tlumaczy na wlasny uzytek, co jest godne potepienia, a co nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
polskie pieklo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Może to przestępstwo.... ale nigdy, przenigdy nie zgłosiłabym pracujących na czarno. Dużo pewniejsza jestem, że zgłosiłabym gdybym wiedziała o tym, że ktoś ewidentnie wykorzystuje innych, znęca się nad dzieckiem czy zwierząciem!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jakież to wszystko jest proste
a wystarczy aby NAV zaoferował litr wódki i kilo kiełbasy, za jednego pracującego na czarno
i cały vikingfjord poszedłby w gardła polskie
i przy okazji szmuglerzy poszli z torbami
Przez całą okupację pleniło się donosicielstwo. Członkowie ruchu oporu zatrudnieni na pocztach nie nadążali z wyłapywaniem donosów do gestapo. Generał Stefan Grot-Rowecki został aresztowany właśnie wskutek donosu. Ogłoszona przez Yad Vashem lista prawie 500 Polaków zgładzonych za ukrywanie Żydów to w dużej mierze lista ofiar gorliwości sąsiadów. Za zgłoszenie żydowskiej kryjówki dostawało się wszak kilogram kiełbasy i litr wódki. Wywiad AK okręgu małopolskiego dysponował wykazem 60 tys. szmalcowników i denuncjatorów tylko z tego terenu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
124 Posty

(Janin)
Stały Bywalec
Niezniszczalny napisał:
Janin napisał:
Dla waszej info tlumoki:

Nie masz pojecia o czym piszesz albo tak jak napialem wczesniej sam jebiesz na czarno. Jakbys mial firme nie kompromitowalbys sie takimi glupotomi. Po pierwsze skad wiesz za ile kto pracuje? Po drugie jaka kurwa prace zabieraja niby ci jebiacy na lewo??? Po trzecie ludzie ktorzy biora kogos do pracy na czarno(czyt. proste prace budowlane). nigdy nie wzieliby do tego firmy. Co najwyzej jechaliby sami. Tepy jestes jak chuj. Zwykly cwel. Mnie osobiscie wkurwiaja natomiast ci co siedza na zasialkach i zyja z socjalu. a praca nawet jesli jest na czarno zawsze jest ok.

W tym m.in. Rzecz zeby norek ukarany za zatrudnianie na czarno pomyslal dwa razy zanim sprobuje raz jeszcze..a pan Heniu wypierdalal spowrotem do Polski pracowac tam gdzie sie nadaje najbardziej
Pan Heniu nie wie ile kosztuje prowadzenie firmy w No..nie wie ile kosztuje utrzymanie pracownika..wiec tankuje golfa 2 do pelna i przyjezdza koczowac na Bogstad ze skrzynka z Castoramy i wkretarka z Lidla ..

Sam jestes cwelem..pojebem nie myslacym dalej niz dzien do przodu..

Moj tok myslenia jest taki:

Upierdalac takich Henkow i " cwanych" norkow..sprawy nabiora rozglosu. Powstanie wiecej miejsc pracy polujacych na oszustow i miejmy nadzieje ,powoli bedzie lepiej..

Pracujcie uczciwie skurwiele a niktmwam zlego slowa nie powie ani nie bedzie wam niczego zalowal..
Chuj mnie obchodzi ze macie piatke dzieci na utrzymaniu,tesciowa i pol wioski.. Trzeba bylo myslec za mlodu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Wywiad AK okręgu małopolskiego dysponował wykazem 60 tys. szmalcowników i denuncjatorów tylko z tego terenu.pewnie sami zydzi
dlatego teraz hitlerowcy zatrudnieni w niemieckimZDF zrobili film o antysemityzmie w AK
zydzi bedo nam poprawiac historie
nie napadli nas niemcy tylko nazisci z nazilandii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
ironia losu ak walczylo z okupantem a 'wolna ludowa polska"podziekowala im za to wiecie jak? wy teraz tak samo robicie jeden na drugiego szczuje kuzwa co za ludzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok